Over voeding zijn de meningen zeer verschillend, maar duidelijk is dat veel van wij eten weinig voeding geeft aan ons lichaam. We eten te veel, het verkeerde vet, te zoet en te zout en ons eten zit vol met lichaamsvreemde stoffen die niets toevoegen, maar enkel ons systeem belasten.

Samengevat dient een gezonde levensstijl te bestaan uit het volgende:

 • Voeding is bedoeld om ons te voeden, niet om gedachteloos naar binnen te proppen als beloning of troost. Ons lichaam heeft in ruime mate groente en fruit nodig, een beetje vette vis, mager vlees en gevogelte, matig eieren en kaas, gezonde vetten (uit plantaardige olie, zaden en noten) en minimaal 1,5 liter vocht (kruidenthee, water, vers geperst groente- en fruitsap). Verschillende granen afwisselen en alleen de volkoren versie gebruiken.
 • Ons lichaam is niet gebaat bij de consumptie van suiker, witte meelproducten en melk. Te veel zout is niet goed, gebruik kruiden als smaakmakers.
 • Bereid voedsel niet in de magnetron of frituurpan. Beide leveren een absoluut slecht product op voor ons lichaam.
 • Wees spaarzaam met alcohol en kies voor zo natuurlijk mogelijk.
 • Gebruik heel matig cafeïne en laat energiedrankjes zeker links liggen.
 • Supplementen zijn aan te raden, omdat de hoeveelheid vitaminen en mineralen in onze voeding schrikbarend is afgenomen in de afgelopen decennia.
 • De door de Gezondheidsraad geformuleerde ADH is de hoeveelheid die je minimaal nodig hebt om geen tekorten te krijgen in een gezonde, stressvrije omgeving. Orthomoleculaire voedingsleer kijkt liever naar de optimale hoeveelheid en de verschillende levensomstandigheden waarin wij ons bevinden. Laat je goed voorlichten op het gebied van suppletie en geloof niet alles wat de reclame ons voorschotelt.
 • Lees etiketten en zorg dat je zo min mogelijk kleur- geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen binnen krijgt. Bedenk dat alles wat je oma niet kende en wat een kind van zes niet kan uitspreken waarschijnlijk niet goed voor je is!
 • Hoe minder bewerkt, hoe beter het eten voor je is. Vers is altijd beter dan kant-en-klaar.
 • Ons lichaam kan best stress hanteren, maar heeft ook periodes nodig zonder stress anders kan het niet bijkomen. Zorg voor een gezonde afwisseling en dwing jezelf af en toe tijd vrij te maken om te ontstressen.
 • Topsport is niet nodig, maar zorg voor minimaal een half uur  matig intensieve beweging per dag. Let hierbij op de signalen van je lichaam. Jezelf dwingen om je pijngrens te verleggen levert meer stress dan gezondheid op!
 • Humor en lachen leveren je veel meer op dan je zou denken en maken je leven een stuk aangenamer. Neem niet alles wat je tegenkomt zo zwaar.

Er zijn veel goede boeken op de markt over een gezonde levensstijl. Een aanrader vind ik persoonlijk “De voedselzandloper” van Dr. Kris Verburgh. Hij laat zien dat de geloofwaardigheid van allerlei gezondheidsclaims op zijn minst gezegd twijfelachtig is en dat onderzoeken niet altijd even zuiver worden uitgevoerd. Hij geeft een duidelijk alternatief voor De schijf van vijf en gaat hiermee in tegen het advies van het Voedingscentrum.

Speciaal voedingsadvies

Soms leidt voeding, samen met onze leefomstandigheden en stress, tot problemen in het lichaam. Dan is er een speciaal dieet nodig om de stofwisseling weer in balans te brengen.

Hieronder vind je een aantal voedingsadviezen die bij lichamelijke ongemakken. Scroll naar beneden om ze allemaal te zien.